Menu
Your Cart

Информация за доставка и връщане

!!! Важно

При заплащане на получена стока с наложен платеж с пощенски паричен превод (чрез куриерска фирма Еконт) клиентът трябва да запази разписката за заплатената сума, която се счита за касов бон!

Наложен платеж с пощенски паричен превод е алтернативно решение за плащане от разстояние. Освобождава търговеца от задължението да издава касова бележка за продажбата. Това е признат от закона начин за плащане при дистанционна продажба, включително в Наредба 18 на НАП.

Условия и начини за поръчки

Можете да направите поръчка:

На сайта www.saloncare.eu;

На станицата ни във Facebook - facebook.com/saloncarebulgaria

На телефон +359 879487117

    Потвърждаване на поръчка

Поръчки направени на сайта www.saloncare.eu до 15:00 часа се обработват на същия ден.

Поръчки направени след 15:00 се обработват на другия ден.

Поръчки направени събота, неделя, както и по време на официални празници и почивни дни се обработват на следващия първи работен ден.

    Методи на заплащане

Наложен платеж (в брой) е най-използваният метод за плащане. Стойността на поръчката заплащате на куриера при доставка;

На място (в брой) – при получаване на поръчката;

С банков превод – на посочената фирмена сметка;

Чрез потребителски кредит - ако тази опция е налична в обявата.

Начин на доставка

До удобен за Вас адрес - Поръчаният продукт ще Ви бъде доставен с куриерските услуги на ЕКОНТ;

До поискване в офис на куриер - Поръчаният продукт ще бъде доставен в удобен за Вас офис на ЕКОНТ;

Получаване на място от склад на Бюти Туулс ЕООД

 

Време за доставка

Пратката ще бъде доставена в срок от 3 до 20 работни дни, тъй като изпращаме продуктите от Гърция и Европа;

Доставката може да бъде удължена в зависимост от транспортни закъснения, които не могат да бъдат контролирани от нашата фирма. В такива случаи се задължаваме да уведомим клиента своевременно.

Цена за доставка

Цена на доставка за поръчки до 1кг. - 5лв.

При поръчки на стоки с тегло над 1кг. – цената на доставка се преизчислява и е за сметка на клиента.

ПОЛИТИКА И УСЛОВИЯ ЗА ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

ЗАМЯНА НА ПРОДУКТ

Всяка замяна трябва да бъде направена в рамките на 14 дни от датата на получаване на продукта от клиента. Клиентът е длъжен да предостави всички документи, съпътстващи покупката - стокова разписка или фактура + касов бон или бележка за заплатена сума, предоставена от куриер на Еконт. Стоки без предоставени всички документи от покупката не могат да бъдат върнати. Продуктите, които се изпращат за замяна, трябва да бъдат получени в централният ни склад в непокътнато състояние, с оригиналната си опаковка и всички аксесоари и части, съдържащи се в нея. Продукти, които са били използвани, имат следи от употреба,, не са в първоначалното си състояние или имат липсващи части, както и продукти без предоставени всички документи от покупката, не се приемат за връщане или замяна. Транспортните разходи за връщане/замяна на продукти без забележка се поемат изцяло от клиента. За повече информация относно замяна на продукти моля прегледайте раздел IX от Общите условия.

ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА И ВРЪЩАНЕ НА ПРОДУКТ

Клиенти потребители имат право безплатно да се откажат от поръчка в срок от 14 дни от датата на получаване на продукта, за което в този срок следва да уведомят Salon Care. В срок от 14 дни от уведомяването потребителят следва да върне стоките в наш склад. За повече информация относно отказа от поръчки, връщане на продукт и срокът за възстановяване на заплатените суми моля прегледайте раздел IX от Общите условия. 

ВРЪЩАНЕ И ЗАМЯНА НА ДЕФЕКТНИ СТОКИ

При доставка на стока, Salon Care отговаря за всяко несъответствие на стоката, съществувало към деня на доставката, което се е проявило до две години след предаването на стоката на потребителя или негов представител. При рекламация потребителят е длъжен да предостави всички документи, съпътстващи покупката - стокова разписка или фактура + касов бон или бележка за заплатена сума, предоставена от куриер на Еконт. Доставката за връщане или замяна на дефектен продукт е безплатна. За повече информация относно условията за предявяване на рекламации за дефектни стоки, сроковете за произнасяне и отговорността на Salon Care, моля прегледайте раздел X от Общите условия

Всеки друг възникнал финансов спор ще бъде разрешаван съобразно българското законодателство.